ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Мукачево – 2018

Понеділок, 28 Травня 2018, 21:17

Мукачево

Неспроста Мукачево називають містом-візитівкою або діамантом у короні сонячного Закарпаття. Тут є все, починаючи від мальовничих краєвидів передгір’я, річки Латориці до красивих пам’яток архітектури – замку “Паланок”, “Білого дому” графів Шенборнів, костелу Св. Мартина, церков, неоготичної ратуші.

Замок "Паланок"

Мукачівський замок “Паланок”

На сімдесятиметровій горі вулканічного походження збудована міцна фортеця – замок “Паланок”. Споруда у різні часи була власностю угорських королів, трансільванських князів та австрійських імператорів. Фортецю захищали 8 оборонних ліній і 8 гарматних бастіонів. Замок складається із трьох частин Нижня, Середня, Верхня, четверта – Передзамче до сьогодні не збереглася.

Західний бастіон

Західний бастіон Нижнього Замку

Середній двір

Гармата

Гармата

Подільський князь Федір Коріятович викопав у замку величезний колодязь глибиною 76 метрів. Затія ця видалась нелегкою, бо робітникам фактично прийшлось рубати шахту в скелі діаметром 3 м. Через те історія спорудження обросла легендою, ніби то князю допомагав сам нечистий, а по завершенню Коріятович файно “віддячився” йому обманом. Після того чорт ніяк не може заспокоїтись і подеколи ричить від злості на дні колодязя.

Колодязь

Замковий колодязь

Ф. Коріятович

Пам’ятник Федору Коріятовичу

Полчища туристів фотографуються з пам’ятником тримаючи його за палець, тому метал відполірований до блиску як після наждачного паперу.

Башта

Башта Ракоці і пам’ятник міфічному птахові Турулу

Місто і гори

Місто і гори, вигляд з тераси

Мури

Стіни фортеці

В 2008 році на північно-східному бастіоні замку “Паланок” встановлено монумент з хижим птахом Турулом. Існує легенда про те, що Турул підняв з землі шаблю і підніс князю Ференцу II Ракоці коли той був оточений ворогами – австрійськими солдатами. Також цікаво почитати розповідь історика Й. Кобаля про таємниці мукачівського Турула.

Турул

Міфічний Турул з мечем у кігтях. На кого тепер?

В замку функціонують музеї: етнографічний, історичний (зачинений на ремонт), старовинних листівок та ін. Далі викладаю кілька фото знарядь праці, одягу XIX століття.

Прядки

Прядки 

Ткацький верстат

Одяг

Одяг

Центр Мукачева прикрашає неоготична ратуша (1904 р.)

Ратуша

Мукачівська ратуша

Костел Святого Мартина

Костел Святого Мартина (1904 р. побудови)

Собор Успіння Пресвятої Богородиці

Собор Успіння Пресвятої Богородиці (1859 р.)

Собор Почаївської ікони Божої Матері

Кафедральний собор Почаївської ікони Божої Матері (1993 р.)

"Білий дім"

“Білий дім” графів Шенборнів (1667 р.)

Кирило та Мефодій

Пам’ятник винахідникам кириличного алфавіту Кирилу та Мефодію на головній площі Мукачева



Коментар:

  1. гори карпати [ П’ятниця, 3 Серпня 2018, 21:38 ] Лінк

    Гарня стаття, дуже дякую автору На жаль, інтернет переповнений нудними текстами. Рекомендую читачам слідкувати за автором блогу

Висловіть свою думку: