ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Кугаїв – 2017

Понеділок, 18 Вересня 2017, 1:38

Кугаїв знаходиться у Пустомитівському районі неподалік від сіл Вовків та Новосілка, де я вже побував цього літа. Виявляється, що мандруючи тими селами, пропустив цікаві архітектурні об’єкти – трьохсотрічну дерев’яну церкву та занедбану неоготичну каплицю у Кугаєві! Сьогодні їх таки побачив. 

Кугаївська Церква Богоявлення Господнього збудована у 1693 році. Дерев’яна споруда вистояла аж понад три століття – 324 роки!

Тризубна бойківська дерев’яна церква та дзвіниця у Кугаєві

Церква покрита ґонтом (дерев’яна черепиця), останній раз його міняли в 1985 р., тобто покрівля витримала 32 роки, і ясно, що зараз протікає. Тому дах тимчасово накрили плівкою, яка на даний момент вщент розірвана вітрами.

Вхід до храму, над дверима вказано рік побудови – 1693 

Таблиця на стіні церкви встановлена ще за часів УРСР

Вигляд збоку

З’єднання брусів

Тильна сторона

Ризниця (добудоване до церкви приміщення). Дахівка поросла мохом

Кілька років тому небайдужі люди профінансували встановлення у храмі охоронно-пожежної сигналізації. Вона працює справно, мигання індикаторів видно через вікно. Але церква потребує капітальної реставрації, причому негайної. Якщо не почати зараз, то споруда дуже скоро завалиться.

Сучасна церква, Кугаїв

Біля старовинного храму збудована сучасна церква. А чи простоїть вона 300 років?

У Кугаєві є ще одна старовинна будівля. Столітня каплиця Матері Божої Королеви Корони Польської. Тепер жахлива руїна з проваленим дахом.

Каплиця Матері Божої Королеви Корони Польської, збудована у 1913 р.

Красива ручка на вхідних дверях

Всередині храму

Хори

Вівтар

Тильна сторона каплиці



Висловіть свою думку: