ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Львів – Жовква – Крехів – 2017

Неділя, 2 Липня 2017, 23:36

Сьогодні відвідав місто Жовкву та Крехівський монастир (с.Крехів, Жовківський район, Львівська область). Це вже друга поїздка у ту місцевість. В січні 2016-го року, коли проводив у Жовкві різдвяні вихідні, задумав обов’язково повернутись туди літом. Ну, от пройшло майже два роки і я знову тут.

Жовква відома своїм замком, костелом, монастирами. Найгарніші архітектурні пам’ятки цього міста розташовані у центрі, на величезній площі Ринок (сучасна назва – пл. Вічева), яка за розмірами навіть більша від львівського проспекту Свободи.

Площа Вічева, Жовківський замок

Жовківський замок (для збільшення клікнути по фото)

Замок відреставровано лише з фронтальної сторони, а з внутрішньої залишилась жахлива руїна, яку й фотографувати не було ніякого бажання.

Інформаційна таблиця на стіні будівлі

Площа Вічева та міська Ратуша

Костел святого Лаврентія

Жовківський костел святого Лаврентія на даний момент ремонтують. Будівельні риштування завадили сфотографувати його з іншої сторони.

Ратуша

Будинки з аркадною галереєю

Недалеко від Жовкви, у селі Крехів, є пам’ятка архітектури національного значення – Свято-Миколаївський монастир. Капітальна споруда з височезними оборонними мурами та вежами! Завдяки ченцям збереглась до нашого часу в ідеальному стані подібно до Унівської Лаври. Поблизу монастиря в лісі тече джерело з кришталевою водою, а на високій горі у скелі вирубані печери.

Міст на вході у Крехівський монастир

Вхід-портал у монастир

Церква св. Миколая на території монастиря

Стара багатоярусна дзвіниця

Нова дзвіниця

Дерев’яна церква

Оборонний мур з бійницями, вигляд з внутрішньої сторони

Вежа, вигляд з зовнішньої сторони

Ще одна вежа і чорний вхід

Оборонний мур з вежами, зовнішня сторона

Приблизно за 500-600 метрів від монастиря у лісі з під гори тече джерело з кришталевою водою.

Джерело

Кришталева вода

Капличка на схилі гори

Ще трохи далі, на вершині гори, у скелях вирубані монаші печери. За переказами в них жили перші ченці. Викладаю фото 2016-го року з зимової поїздки, бо сьогодні до печер не ходив, забракло часу.

Скелі

Підйом нагору до скелі

Печера вирубана у камені досить високо над землею (не менше 7-8 метрів), тому залізти туди можна тільки по драбині. Зараз вона металева, а колись була канатною. Ченці наніч витягували драбину нагору заради безпеки щоб до них ніхто не добрався.

Вигляд з верхньої печери, металева драбина

Нижня печера, всередині дерев’яна драбина

Сад за монастирем

Будівництво сучасної відпустової каплиці перед головним входом у монастир



Висловіть свою думку: