ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Дубно – 2019

Субота, 13 Квітня 2019, 21:02

Дубно

Дубно – районний центр Рівненської області, географічно розташований на Волинсько-Подільській височині. Через місто протікає річка Іква. Дубно засноване в 1100 році, відповідно є одним з найстаріших міст Західної України. Тут варто побувати хоч раз щоб побачити славнозвісний замок князів Острозьких-Любомирських з його палацами і казематами, старовинні храми і Тараканівський форт.

Про транспортне сполучення: зі Львова в Дубно їхав потягом три години, а назад добирався автобусами з двома пересадками (в Радивилові і Бродах) майже 5 год., бо прямого автобусного сполучення Дубно-Львів просто не існує.

Attention! Увага! Попередження! Міжобласні одноденні мандрівки громадським транспортом – це справжній екстрім для звихнутих на всю голову вар’ятів, шукачів пригод і усіляких волоцюг, тому нормальним людям повторювати не раджу! 🙂

Зате у якості бонуса в мою колекцію міст і сіл України додався Радивилів, крихітне містечко на окраїні Рівненської області, яке я прочесав з одного кінця в інший за 30 хв. 🙂 Особливо мені там запам’ятались церква Олександра Невського, 1824-1874 рр. і бувша синагога – тепер кінотеатр ім. Павла Стрижака.

Починати огляд Дубно треба з центральної площі міста. Тут в 2017 році встановлено монумент Борцям за Волю та Незалежність України у вигляді бронзової фігури козака вершника.

Центральна площа міста

Центральна площа – майдан Незалежності

Поруч знаходиться відремонтований Будинок контрактів з білими колонами і ряд старих кам’яниць.

Будинок контрактів

Будинок контрактів (ХІХ ст.)

Дубенський замок

Побудований князем Костянтином Острозьким в 1492 році. Являє собою комплекс з трьох палаців: надбрамного корпусу, палацу Острозьких і палацу Любомирських. У різні часи власниками замку були князі Острозькі, Заславські, Любомирські, Барятинські, Сангушки. Фортеця захищена оборонним ровом і бастіонами системи Вобана XVII ст., в яких споруджені каземати.

Надбрамний корпус Дубенського замку

Дубенський замок, надбрамний корпус (XVI ст.)

Таблички

Таблички на стіні

Герб

Герб

Мури замку та Дівоча вежа

Мури та оборонний рів, північна сторона

Нижній ярус кам'яний, внрхній цегляний

Нижній ярус кам’яний, верхній з цегли. Вид на південний бастіон

Вежа

Сторожова вежа південного оборонного бастіону

Внутрішній двір замку

Внутрішній двір замку

Каземати

Каземати (XVII ст.)

Дівоча вежа або "Беатка" і річка Іква

Дівоча вежа або “Беатка” над рікою Іква (північний оборонний бастіон)

Фонтан навпроти палацу князів Любомирських

Фонтан навпроти палацу князів Любомирських

Таблиця

Таблиця

Сходи на другий поверх палацу Любомирських

Сходи на другий поверх палацу Любомирських

Музей

Експонати музею

Лицарські обладунки та зброя

Лицарські обладунки та зброя

Рукописи

Старовинні рукописи

Вакхи і сатири

Бенкетна зала на першому поверсі лівого крила замку. Стіни декоровані високим фризом з танцюючими міфічними істотами –  вакханками і сатирами, які тримають у руках гірлянди з виноградної лози

Виставка “Історія тортур і покарань”

У підвальних приміщеннях палацу Острозьких представлена виставка різноманітних знарядь для страти та допитування людей. Тут їх аж 9: гільйотина, диба, паля, ганебний стовп, станок для заливання водою, станок для розтягування тіла, крісло Мойсея, знаряддя для підвішування на гак та пристрій для колесування. Фото див. нижче.

Музей тортур

Виставка “Історія тортур і покарань” в підвалах палацу князів Острозьких

Крісло або стілець Мойсея – засіб для катування, суцільно вкритий металевими шипами з фіксаторами для рук, ніг і тулуба жертви. Оголену людину садили на таке крісло і при найменшому русі у її тіло встромлялись шипи.

Стілець Мойсея

Стілець Мойсея

Гільйотина – загальновідомий пристрій для відтинання голови.

Гільйотина

Гільйотина

Станок для розтягування тіла – жертву прив’язували до станка за руки і ноги, потім повільно крутили барабан, завдаючи людині нестерпного болю доти, поки не рвались її сухожилля та м’язи.

Станок для розтягування тіла

Станок для розтягування тіла

Гакування – спосіб тортур, при якому людині встромляли в бік стальний гак прикріплений до мотузки або ланцюга, чіпляли жертву за ребро і підвішували.

Знаряддя для підвішування на гак

Знаряддя для підвішування на гак

Велика синагога

Барокова споруда, одна з найбільших синагог Західної України. Побудована в колишньому єврейському кварталі у 1784 р. на місці старої дерев’яної. Зараз синагога перебуває в аварійному стані.

Синагога

Синагога (XVIII ст.)

Свято-Іллінський собор

Зведений в неоросійському стилі. П’ятиверхий хрестово-купольний квадратний в плані з триярусною дзвіницею.

Іллінська церква

Іллінська церква (початок XX ст.)

Костел бернардинського монастиря

Заснований у 1617 році Янушем Острозьким.

Костел бернардинів

Костел бернардинів (XVII ст.), тепер Свято-Миколаївський чоловічий монастир УПЦ

Луцька брама

Фортифікаційна споруда в західній частині Дубно, 1623 р., ще один елемент оборонної системи міста. Будівля поєднувалась із земляним валом та глибоким ровом, заповненим водою. До брами вів підйомний міст.

Луцька брама

Луцька брама (XVII ст.)

Жаба душить?

В центрі Дубно є дуже кумедний пам’ятник. Величезна жаба гордо сидить на постаменті з написом – “Заздрість”. Під нею висічено три кислих фізіономії і приставлена табличка зі словами: “Хто в душі мене не має, того я не задушу”.

Українська національна тваринка

Пам’ятник Жабі, символу людської заздрості та жадібності



Висловіть свою думку: