ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Страдч – 2017

Понеділок, 4 Вересня 2017, 0:25

Страдч – мальовниче село у Яворівському районі Львівської області. Відоме, перш за все, печерним монастирським комплексом XI-XIII ст. і церквою Успення Пресвятої Богородиці XVIII ст. Власне мене найбільше зацікавила Страдчанська печера, у якій ніколи раніше не бував.

Печера ця рукотворна, вирубана у пісковиках тортонського ярусу. Загальна довжина ходів складає 270 метрів. Починається з сорокаметрової галереї, у якій розташована підземна церква. Далі йдуть коридори з кількома відгалуженнями. У стінах печери видовбані ніші-келії для монахів.

Вхід у Страдчанську печеру на північному схилі гори

Таблиці на стіні біля входу у печеру

Вхід у печерний монастир знаходиться на крутому схилі пагорба, туди ведуть сучасні бетонні сходи.

Сходи йдуть вниз до печерного входу

Престол, а за ним хід у печеру (на задньому плані видно ковані двері) 

Домуровані арки вхідного коридору

Галерея

Ніша у стіні печери

Ще одна вирубана ніша

Камінь

Галерею освітлюють електричні ліхтарі 

В кінці галереї є розгалуження. Один хід веде направо, інший наліво. Але йти туди заборонено, освітлення в коридорах немає зовсім.

Таблиця забороняє йти далі

Таблиця про заборону мене чомусь не спинила. Увімкнувши ліхтарик на смартфоні, я пішов коридором направо. Через 5-6 метрів опинився у тупиковій кімнаті, фото див. нижче.

Правий коридор веде до глухої кімнати

Звідти я повернувся назад до таблиці і пішов розвідувати лівий коридор. Висота стель у ньому приблизно 1,2-1,3 м.

Стіни та стеля коридору лівого відгалуження

Лівий коридор довгий, веде по колу вглиб гори. На відстані 10-15 метрів від розгалуження є прохід яким можна значно скоротити шлях, це я зрозумів вже повертаючись назад.

Прохід яким значно скорочується шлях по лівому коридору

До кінця лівого коридору я не дійшов через відсутність запасного ліхтарика. У стінах цього коридору так само як у галереї вирубані ніші та заглиблення-підставки для свічок. Більше нічого особливого там я не побачив. Вибравшись з печери, пішов оглядати церкву – пам’ятку архітектури.

Каплиця біля печери

13-та стація (подія) Хресної Дороги – Ісуса знімають з хреста. У стіні вмурований макет черепа людини (всі фото збільшуються по кліку)

Храм Успення Пресвятої Богородиці XVIII століття

Таблиця на стіні храму

Інтер’єр церкви



Висловіть свою думку: