ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Старий Добротвір – 2019

Четвер, 30 Травня 2019, 1:00

Старий Добротвір

Старий Добротвір – село у Кам’янка-Бузькому районі Львівської області. До виникнення нового індустріального селища навколо теплоелектростанції називалось просто – Добротвір, без приставки “старий”.

Історія поселення тягнеться з XIII-XIV ст., перша письмова згадка – 1417 р.

Костел Св. Станіслава – неоготичний мурований храм 1912 року. Після Другої світової війни перепрофільований совітами на зерносховище. В 1997 р. костел повернуто римо-католикам. Нині відремонтований і діючий.

Костел Святого Станіслава

Костел Святого Станіслава (1912 р.)

Костел

Башта дзвіниці

Тил

Тил з контрфорсами

Всередині

Всередині

Біля костелу побудовані дві церкви, одна в 30-х роках, друга в 90-х.

Церква Володимира і Ольги

Греко-католицька церква Святих Володимира і Ольги (1933-38 рр.)

Православна церква

Православна церква (1995 р.)

Добротвірське водосховище споруджено на річці Західний Буг в 1958-1961 рр. з метою накопичення постійних запасів води для охолодження конденсаторів турбін ТЕС. Загальна площа водного дзеркала складає 650 га.

Добротвірське водосховище і ТЕС

Добротвірське водосховище і ТЕС

Гребля водосховища – режимний об’єкт під цілодобовою охороною. Прохід по мосту мав би здійснюватися за перепустками. Ну, але насправді пускають вільно.

Гребля на водосховищі

Гребля

Режимний об'єкт

Режимний об’єкт

Зате фотографувати дамбу зблизька охоронці забороняють. Хоча ні вивісок, ні попереджувальних оголошень там ніде немає. Заради справедливості мушу визнати, що пробиратися до шлюзів, а саме до місця, звідки я зняв останній кадр (див. нижче) досить небезпечно. В разі падіння у воду зворотня течія затягне під греблю, виплисти звідти нереально. Тому нікому не раджу повторювати.

Скидання води з греблі

Скидання води з греблі



Висловіть свою думку: