ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Околиці Винник – 2020

Понеділок, 27 Січня 2020, 21:11

Околиці Винник - 2020

Січнева фотопрогулянка околицями Винник: Цісарська криниця, гора Жупан, Чотові скелі.

Біля підніжжя гори Шипшина з 1826 року і дотепер справно функціонує збірник джерельної води під назвою — “Цісарська криниця”. За легендою, воду з неї пив сам австрійський імператор Франц-Йосиф I.

Цісарська криниця

Цісарська криниця (1826 р.)

Історію цієї пам’ятки добре висвітлено у книзі винниківського краєзнавця Андрія Байцара. Наводжу цитату:

“Цісарська криниця відома з княжих часів і являє собою шахтний колодязь з чистою водою, яка надходить з джерел, через складну систему таємних переходів та галерей, що були споруджені під г. Жупан. З історичних джерел відомо, що ці підземні ходи мали довжину до декілька кілометрів і можливо зв’язували між собою Винниківський замок і Чатову скелю.

1826 р. будують дерев’яний самопливний водопровід від «Цісарської криниці» до тютюнової фабрики, а на місці криниці закрите приміщення розмірами 5 м х 6 м. За переказами, у нішах на фасаді, були встановлені кам’яні статуї (можливо ікони) Матері Божої та Ісуса Христа. Тепер ніша пустує і доля скульптур невідома. Всередині споруди поміщають збірник для води (3 м х 2.5 м х 1.2 м), вода в який надходить, просочуючись через стіни та стікаючи по підземній галереї арочного типу (ширина до 1 м, висота 1,5 м, довжина до 15 м), що прилягає до приміщення з басейном.

Очевидно, що дана галерея і є залишком древнього підземного переходу княжих часів. Ідентичні за розмірами і способом кладки каменю підземні ходи знайдені в 1992 р. на території тютюнової фабрики. На фабриці цей водозбір закінчується біля колишнього приміщення їдальні, де був обладнаний кам’яний басейн з джерелом.

Відомості про перебудову даного водозабору і водопроводу до 1940 р. відсутні. Старожили згадують, що під час Другої світової війни в ходах «Цісарської криниці» переховувалися молоді винниківчани від призову до лав Червоної армії і відправки на фронт, після чого значна частина шахт криниці була замурована, а дерев’яний водопровід було замінено на сталевий D 100 мм, який діє до наших днів. Оскільки водопровід прокладено вулицями: На Куті, Крушельницької, Пушкіна, Жупан, Ринок, то практично кожен житловий будинок цього кварталу користується водою з даного водопроводу. Хоча офіційно до 1976 р. до водопроводу були підключені лише будинки господарів Домазар та Проць (водопровід прокладався через їхні землі).

У період з 1946 р. по 1976 р. приміщення водозабору і водопровід експлуатує і обслуговує тютюнова фабрика. Дебіт води не задовільняє виробничі потреби фабрики, тому в 1976 р. обладнують свердловину біля села Волиця і будують новий водопровід (D 300 мм) на фабрику через південну частину міста. Практично з цього часу водозабір «Цісарської криниці» стає безгосподарним.

За даними Ігора Германа, який досліджував «Цісарську криницю», дебіт води у кінці 1990-их рр. становив 12 м куб. на добу в зимовий період і до 7 м куб. у літній період.

Отже, «Цісарська криниця» є тією історичною пам’яткою, котра приносить практичну користь і донині” (http://baitsar.blogspot.com)

Цісарська криниця

У нішах, по обидва боки вхідних аркових дверей, були вмонтовані кам’яні скульптури

Дах заріс травою, мохом і чагарником

Дах заріс травою, мохом і чагарником

Дата побудови

Дата побудови висічена на фронтоні римськими цифрами “MDCCCXXVI” (1826)

Панорама Винник

Панорама нижньої частини Винник з гори Шипшина

Гора Жупан знаходиться поруч із Шипшиною, їх розділяє автодорога Львів-Винники. Висота — 391,3 м.

Вершина гори Жупан

Вершина гори Жупан

В 2016 році на Жупані археологи виявили двоярусне житло трипільців (3300-3100 рр. до нашої ери). Раніше тут було знайдено поселення культури лійчастого посуду. Експонати виставлені на огляд у Винниківському історико-краєзнавчому музеї.

Цікавою є також кам’яна брила на вершині гори з висіченим обличчям та дохристиянськими петрогліфами.

Дохристиянське божество

Дохристиянське божество. Чітко виділяються очі, ніс, чоло

Біля каменя збудована сучасна християнська каплиця, зверху встановлено хрест (від підніжжя до вершини Жупану проходить Хресна дорога, він є одним з 14-ти)

Над каплицею хрест, а над ідолом — Сонце

Символічний кадр: над каплицею хрест, над ідолом — Сонце

Чотові скелі (від слова “чота” (чатувати, стояти на чатах) або, як їх ще називають, — Чортові. Розташовані в межах Винниківського лісопарку біля села Лисиничі. Являють собою ерозійні останці верхньотортонських пісковиків. Висота 414 м над рівнем моря і 20 м над землею. Пам’ятка природи місцевого значення. В період пізнього палеоліту (27 тисяч років тому) під Чотовими скелями існувало поселення мисливців, найдавніше на території Львова.

Колишня залізниця Львів — Підгайці

Колишня залізниця  Львів — Підгайці (діяла з 1908/1909 до 1944 р.) Нею зручно підходити до початку маршруту — зупинки “Винниківське озеро”

Лісовий заказник

Табличка на межі лісового заказника

Чотові скелі

Чотові скелі

Місце тренування альпіністів

Місце тренування альпіністів

і відпочинку для місцевих жителів

і відпочинку для тих, кому не лінь сюди видряпатися

Скелі

Краса неймовірна

Грот

Навіть є грот!



Висловіть свою думку: