ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Луцьк – 2018

Вівторок, 7 Серпня 2018, 23:08

Луцьк

Нарешті побував у Луцьку, обласному центрі Волинської області. Компактне місто з широкими проспектами, великими базарами, хорошим транспортом і ввічливими людьми. Пам’яток архітектури тут небагато, зате всі красиві та доглянуті, особливо мені сподобалась лютеранська кірха.

Перша писемна згадка про Луцьк датується 1085 р. На місці теперішнього замку в X-XI ст. було дерев’яно-земляне укріплення. В середині XIV століття Волинь потрапила під владу Великого Князівства Литовського. У 1340 р. син Великого князя литовського Гедиміна – Любарт взяв шлюб із волинською княжною Агрипіною, донькою Великого князя Галицько-Волинського Андрія II Юрійовича. Любарт, отримавши у 1340 р. титул Великого князя Галицько-Волинського, переносить столицю князівства із Володимира до Луцька. Тоді й починається перебудова дерев’яно-земляного замку на цегляний. Після смерті Любарта, його племінник князь Олександр-Вітовт перетворює Луцьк на другу столицю Князівства Литовського, а Луцький замок – на свою неофіційну південну резиденцію. У січні 1429 р. в Луцькій фортеці відбувся З’їзд європейських монархів, де вирішувалась низка політичних, економічних та оборонних питань. У XVI столітті замок набув статусу адміністративно-політичного, судового і духовного центру Волині.

Замок Любарта

Знаменита В’їзна башта Луцького замку (XIV ст.), символ Волині. Зображена на 200-гривневій купюрі

Таблиці

Таблиці на стіні вежі

Птах

Замок сторожує хижий птах

Внутрішній двір

Внутрішній двір. Вид з бойової галереї. Біля Владичої вежі стоїть будинок з чотирма колонами – це повітова скарбниця (1807 р.)

Владича

Владича вежа (XV ст.)

Таблиця

Таблиця

У Владичій башті розміщено музей дзвонів та арсенал старовинної зброї.

Зброя

Списи і тризубці

Колекція дзвонів

Колекція дзвонів ХІХ-ХХ ст.

Дзвони

Дзвони 1927-1947 рр.

Стирова

Стирова вежа

Вид із Стирової

Вид із Стирової. Посередині двору (під бляшаним накриттям) розкопані підвалини давньоруської церкви Івана Богослова

Верстат

Друкарський верстат біля повітової скарбниці

Метальні машини

Метальні машини

Недалеко від Луцького замку стоїть єзуїтський костел.

Костел Петра і Павла

Костел Св. Петра і Павла (1616 р.)

Під костелом є багаторівневі підземелля.

Інтер'єр

Всередині храму

Повторююсь, що у Луцьку, зі всіх пам’яток архітектури, мені найбільше сподобалась неоготична лютеранська кірха, збудована німецькими колоністами. Дуже гарна споруда. Шедевр!

Кірха

Лютеранська кірха (1906-1907 рр.), зараз там баптиська церква

Ще у місті є синагога ХVІІ ст. Вона складається з великої квадратної молитовної зали для чоловіків, квадратної п’ятиярусної оборонної вежі та двох прибудов з півдня і заходу, де розміщувалася школа і молитовна зала для жінок. Храм діяв до Другої світової війни. Під час війни повністю були зруйновані прибудови і дах молитовної зали. В 1981 р. синагогу капітально відремонтували і перетворили на спортивний комплекс “Динамо”.

Синагога

Синагога (1626-1629 рр.)

Оборонна вежа

П’ятиярусна оборонна вежа синагоги

Поруч з лютеранською кірхою, над річкою Стир, знаходиться будинок-вернісаж сучасного луцького скульптора Миколи Голованя. Паркан, подвір’я, стіни, дах особняка прикрашені різноманітними кам’яними скульптурами. Загалом їх тут понад 500.

Будинок Голованя

Будинок скульптора Голованя (1980-дотепер)

Фронтальна

Фронтальна сторона



Висловіть свою думку: