ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Кам’янецький водоспад – Журавлине озеро – 2019

Четвер, 18 Квітня 2019, 0:53

Кам'янецький водоспад - Журавлине озеро - 2019

Кам’янецький водоспад – гідрологічна пам’ятка природи, справжнє Карпатське диво, знаходиться в Сколівському районі Львівської області, в національному парку “Сколівські Бескиди”.

Як добрався: від залізничної станції Сколе – 6 км автобусом до початку села Дубина (тут запримітив недавно збудувану дерев’яну церкву). Звідти пішки до водопаду 4,5 км: перейшов міст через ріку Опір; минув КПП (вхід у парк “Сколівські Бескиди” платний, але зранку там ще нікого не було, тому проскочив на халяву); далі – міст через річку Кам’яка і мінеральне джерело, що витікає зі схилу гори; ну, і, нарешті, побачив свій Кам’янецький водоспад (мені він знайомий давно, ще з дитинства, від того часу як ходив сюди з Пластом. Ми тоді спускалися в долину до річки Кам’янка з хребта Зелем’янка, де був розміщений наш основний табір).

Водоспад Кам'янка

Водоспад на річці Кам’янка

Див. відео №1 та відео №2

Вода Кам’янки розділяється на два потоки і з гуркотом валить донизу, висота основного потоку 7 метрів!

Туристи біля водоспаду

Туристи біля водоспаду. Картинка для уявлення масштабу

Трохи вище по річці є другий водопад – Верхньокам’янецький. Він хоч і менш потужний, зате по-своєму гарний.

Водоспад Верхньокам'янецький

Водоспад Верхньокам’янецький

А ще вище – джерело “Янкова криниця” з чистою питтєвою водичкою.

Янкова криниця

Джерело “Янкова криниця”

Поляна з брилами

Навпроти джерела широчезна поляна з розкиданими брилами

До Журавлиного озера треба дертися вгору метрів 200 крутим схилом. Поки видряпаєшся, – сто потів зійде. Краще не поспішати, йти обережно, аби не спіткнутись, бо можна скотитися донизу. Бажано мати спеціальне гірське взуття з неслизькою підошвою, це реально полегшує сходження і, особливо, спуск.

Шлях до Журавлиного озера

Ось так виглядає підйом до Журавлиного озера

Озеро ще називають Мертвим, бо у ньому практично немає живності. Вода тут перенасичена сірководнем, берега болотисті. По периметру ростуть ялиці та смереки.

Журавлине озеро

Озеро Журавлине

На зворотному шляху варта набрати пляшку “Нафтусі”. Джерело витікає з-під каменів, зі схилу гори, біля мосту.

Джерело з мінеральною водою

Мінеральна вода

Під кінець мушу сказати про супер-пупер ярмарок , забацаний вздовж дороги біля самого водоспаду. Товаріщі бізнесмени! (якщо раптом прочитають мою писанину) Кава, чай, шашлики і сувеніри – то є дуже файно, але гора сміття при вході, яку найперше бачить кожен турист, то вже є, перепрошую, дикий рогулізм. Не псуйте людям кайф, перенесіть отой смітник кудись подалі, або закрийте стінками щоб не було видно!



Висловіть свою думку: