ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Ходорів – Приозерне (Псари) – 2018

Четвер, 12 Липня 2018, 14:08

Ходорів – Приозерне (Псари) - 2018

В Ходорові я побував двічі. Перший раз по дорозі у Старий Розділ, другий у Приозерне. І двічі проїздом. Тому на оглядини всього міста часу не було. Встиг побачити і відзняти тільки палац Любомирських, він знаходиться поруч з вокзалом.

Палац Любомирських

Палац Любомирських у м. Ходорів

В 1932-1933 князь Євген Любомирський звів у Ходорові двоповерховий палац. Будинок зберігся до наших днів в хорошому стані. Зараз там корпус міської лікарні. Навколо палацу старий парк.

Палац 2
Палац

З іншого боку

У Приозерному (до 1968 р. село називалось Псари) Рогатинського р-ну Івано-Франківської обл. розташований маєток графа Станіслава Рея. Палац споруджений у 1880-1882 р.р. в еклектичному стилі. Будівля з баштами, високими скатами, чотириярусною вежею нагадує замок. Кожен фасад прикрашений оригінальною ліпниною. Оточував садибу ландшафтний парк, засаджений модринами, кленами, дубами, магноліями, липами і ясенами.

Садиба Рея

Садиба Рея у с. Приозерному (Псарах)

Реї володіли палацом до 1939 р. Під час Другої світової війни у маєтку почергово дислокувались німецькі та радянські війська. Начебто тоді палац було розграбовано, а його інтер’єри знищено. Після війни навіжені совіти влаштували у палаці свинарник, а потім відділення психіатричної лікарні. З 1955 р. в садибі проживали студенти Рогатинського зооветеринарного технікуму. За часів незалежності чиновники віддали палац Свято-Успенському жіночому монастирю УПЦ КП, а в 2008 р. церковники продали за безцінь пам’ятку архітектури національного значення приватній особі.

Палац Реїв

Тил

Тильна сторона

Садиба наглухо заросла двометровою кропивою, чагарником і молодими деревами. Мені прийшлось буквально продиратись через ті зарослі.

Каплиця і вежа

Каплиця і вежа палацу

Вежа

Ліпнина

Ліпнина

Вхід

Вхід

Мозаїка

Мозаїчна підлога у холі

Сходи

Дерев’яні сходи ведуть на другий поверх

Каплиця

Напівовальна каплиця

Перший поверх

На першому поверсі була вітальня, їдальня та зимовий сад

Коридор

Коридор другого поверху

Кімната

Кімната

Кімната

Знищене міжповерхове перекриття

Яруси вежі

У вежі



Висловіть свою думку: