ПОЧАТОК ЗМІСТ РЕЗЮМЕ КОНТАКТИ

Дерев’яна церква та в’їзна брама в Унівській Лаврі

Неділя, 8 Жовтня 2017, 23:42

Вирішив доповнити свою попередню фото-розповідь про Унівську Лавру. Якраз цієї неділі мені випала можливість знову там побувати. Мова піде про сучасний дерев’яний храм блаженних Климентія і Леонтія, залишки старовинної в’їзної брами та Чернечу гору.

Церква блаженних Климентія і Леонтія побудована з дерева у 2007-2008 роках за проектом архітектора Романа Сулика. Круглорічно до Унівської Лаври тягнеться нескінченний потік паломників, власне для них і за їхній кошт зведено цей красивий храм.

Церква блаженних Климентія і Леонтія в Уневі

Храм збудовано на кам’яному фундаменті із добротної деревини. Простоїть така споруда десятки років, а при належному і своєчасному тех. обслуговуванні – сотні.

Вхід у храм

З’єднання брусів і ґонтова покрівля

Всередині церква теж гарна, але інтер’єр я не посмів сфотографувати через заборону при вході.

У 2002 році біля монастиря проводились земельні роботи. Копачі випадково натрапили на залишки в’їзної брами, прикрашеної барокковими оздобами. Також у Лаврі було знайдено гармату, кам’яні ядра, металеві наконечники для списів, іншу зброю та монети.

Старовинна в’їзна брама в Унівській Лаврі. По середині дорога вимощена тесаним камінням

Кам’яна оздоба на брамі

Брама, вигляд збоку

Неподалік від монастиря є лісиста Чернеча гора з невеличким цвинтарем. Туди веде добре облаштована стежка.

Вказівник

На цій горі в ІХ ст. існувало давнє городище і первісний монастир з келіями-землянками. Біля підніжжя гори археологи розкопали житла, залишки печей у яких виплавлялось залізо та скло.

Сходи у лісі ведуть на Чернечу гору

Монаший цвинтар оточений деревами, на могилах росте барвінок, стоять прості металеві та кам’яні хрести. І хоча на Чернечій горі поховані відомі українські церковні діячі, там немає нічого надмірного, а навпаки, все дуже скромно.

Монаше кладовище

Жовтень



Висловіть свою думку: